12. ledna 2022

Jak začít cvičit doma

Konečně jste se odhodlali a chcete změnit svoje tělo k lepšímu, cítit se skvěle a zajistit si super náladu? Nebo už nějakou dobu chodíte cvičit do fitka, ale potřebujete změnu a rádi byste to zvládli z jakýchkoliv důvodů doma? Trénovat v pohodlí domova s sebou přináší spoustu výhod, jděte do toho!

(Zdroj: Unsplash)

Počáteční investice

Pokud jste ale necvičili nikdy v životě a teď vás čeká premiéra, doporučuji cvičit ideálně pod dohledem odborníka nebo alespoň podle kvalitních videií, kde dobře uvidíte a pochopíte správnou techniku cviků. V mém programu cvičíte pouze třikrát týdně a každý trénink vám zabere 20–30 minut i se zahřátím a protažením. Naplánujte si cvičící dny do diáře a pak si jen vyčleňte krátké časové okno. Program číslo jedna zvládne kdokoliv, i úplný začátečník. Počáteční investice je cca 50 korun v rámci jednoho videa. Celkově vás 3 měsíční program vyjde na 1799 Kč, ale zůstane vám už napořád, a tak můžete cvičit kdekoliv a kdykoliv.

Příprava je nezbytná

Za překážku v začátcích se dá považovat i vymýšlení outfitu, ve kterém budete cvičit. Nebo třeba hledání bot, přesouvání se z místa na místo, skládání cviků, nastavování intervalů, hledání vhodné hudby, příprava podložky, atd. Proto se hodí si vše připravit dopředu. Pokud chcete cvičit například ráno, připravte si vše už předešlý večer, ať si to v posteli nerozmyslíte, protože vás čekají všechny výše zmíněné překážky. Nehledě na to, že plánováním ušetříte spoustu času.

(Zdroj: Unsplash)

V průběhu

Při probíhajícím cvičením doporučuji cvičit ideálně před zrcadlem, abyste si mohli sami kontrolovat techniku cviků. Pokud zrcadlo nemáte, hodí se i pořízení videa, kde můžete techniku zkontrolovat alespoň zpětně a ponaučit se pro příště. Zvolte si svoje ideální tempo. Nesnažte se za každou cenu vyrovnat někomu, kdo předvádí cviky ve videu, obzvlášť pokud začínáte. Když to přepísknete, může vás to odradit natolik, že už nikdy chtít cvičit nebudete a taky si můžete snadno ublížit. Ideálně byste měli být zadýchání, zpocení, ale určitě by se vám neměla například motat hlava, neměli byste mít mžitky před očima a samozřejmě ani zvedání žaludku není žádoucí.

Hnací motor

Jak si udržet motivaci? Mezi nejsilnější nástroj patří fotky a kontrola dat. Nepopírejte realitu, vyfoťte se ze všech úhlů. Nejsem zastánce váhy a tak používejte metr. Změřte si obvod stehen, boků, pasu a bicepsu a vše si zapište a uložte. Po měsíci tento proces opakujte. Když uvidíte první výsledky, zaručeně vás to nakopne k další akci. V porovnávání se ale nezaměřujte jen na váhu. Někdy může číslo na váze stagnovat, přichází zklamání, ale když se přeměříte, zjistíte, že výsledky máte!

Koupit program